Mnoho lidí má sníženou vstřebatelnost živin v trávicím traktu a také přemnožení patogenních baktérií na úkor užitečných baktérií v tlustém střevě. Díky tomu tělo nemůže zdravě fungovat, být vitální ani hubnout.

Mohou nám v tom pomoci zelené potraviny, které považuji za „zelené zlato“ v oblasti výživy. Jen upozorňuji, že pokud budeme jíst bílé pečivo, sladkosti, tučné maso a uzeniny, mnoho mléčných výrobků, málo zeleniny a semínek, pak ani tyto zelené potraviny moc nezmůžou. Vše je o celkové kombinaci zdravé stravy a těchto „zelených superpotravin“.

 

Zelené potraviny a detoxikace těla

Sladkovodní řasa Chlorella pyrenoidosa a modrozelená řasa Spirulina alga patří mezi základní potraviny, které pomáhají harmonizovat žaludek, stěnu tenkého a tlustého střeva. Užívání chlorelly doporučují světové zdravotnické a výživové organizace.

 

Chlorella a spirulina = balzám pro stěnu našich střev

Již v první polovině 20. století bylo známo, že chlorella stimuluje a harmonizuje stěnu tlustého střeva. Chlorella podporuje rychlý růst střevních baktérií – hlavně druh lactobacillus. Vědci zjistili, že buněčná stěna chlorelly obsahuje kromě celulózových mikrovláken polymerizovanou látku na bázi betakoarotenu, tzv. sporopollein. Tato látka dovede na sebe navazovat těžké kovy (rtuť, olovo, kobalt, kadmium, pesticidy, insekticidy apod.) Tato zelená řasa má ve svém portfoliu živin také chlorofyl a přirozené antibiotikum chlorellin. Obě tyto látky zbavují střevo škodlivin. Chlorella stimuluje růstový faktor CGF a tím se ovlivňuje růst užitečných baktérií ve střevě (až čtyřnásobně rychleji) a současně se opravuje tkáň střeva.

Spirulina dokáže skvěle omladit střevní stěnu. Je to modrozelená řasa, která přímo působí na tělesnou tkáň na úrovni buněk. Má na buňky obrovský energizující a detoxikační vliv. Obsahuje celou řadu mikroživin jako vit B12, vápník,hořčík, draslík, křemík, zinek, jód, selen, chrom, mangan.

 

Zelené potraviny a jejich vliv na hubnutí

Vědecké studie z roku 2011 uvádějí, že kombinace zelených potravin s probiotiky velmi pomáhají při hubnutí, při úpravě hmotnosti u žen po porodu a také u léčení mnoha chorob jako je metabolický syndrom apod.

Chlorella a spirulina pomáhají rychlejšímu růstu užitečných baktérií v trávicím traktu, takže při současné konzumaci fermentovaných potravin jako kysané zelí, kimči, pickles, tempeh (jež dodávají do těla užitečné baktérie mléčného kvašení) je výsledný efekt mnohem vyšší než když tyto řasy v každodenním jídelníčku nemáme.

Studie poukazuje na to, že obézní lidé mají v trávicím traktu až o 20 % více baktérií z rodiny Firmicutes a téměř o 90 % méně baktérií Bacteroidetes než štíhlí lidé.  Baktérie Firmicutes podporují ukládat kalorie ze sacharidů do tuku.

Studie uvádí, že lidé zhubli až o 5 % v oblasti útrobního tuku a o 3 % podkožního tuku za 12 týdnů jen díky navýšení konzumace probiotických kultur ve stravě formou fermentovaných potravin.

 

Zelené potraviny jako součást detoxikace těla budoucí maminky

Užívání Chlorelly se doporučuje i těhotným ženám, pokud již v minulosti chlorellu užívaly ještě před těhotenstvím. Každá žena by měla své tělo před početím důkladně vyčistit. Nejdříve střeva (hydrocolon terapie), pak pravidelné užívání probiotik (kysané zelí, kimči, pickles), vyčistit játra, pít zeleninové šťávy (min 0,3 – 0,7 l / den), přidávat denně aspoň 4- 6 lžic rozemletého lněného semínka, užívat kapky extraktu z grepových jadérek, zařadit do stravy chlorellu a spirulinu a nejíst sladké, uzeniny a bílé (a také tmavé) pečivo. To je základ očisty těla, kterou bych doporučoval provést min. půl roku před plánovaným početím.