Vědci z celého světa v současné době studují účinky kyseliny hydroxycitronové (HCA) z plodů Garcinia cambogia. Z jejich zjištění vyplývá, že HCA pomáhá při hubnutí dvěma způsoby:

Zablokování tvorby tuku ze sacharidů
Díky chemickýmu složení HCA může inhibovat citrátlyázu – klíčový enzym v těle, který vytváří tuk ze sacharidů. Ve studiích bylo zjištěno, že HCA zastavuje proces tvorby tuku a rovněž vede ke snížení tvorby nezdravého cholesterolu.

Potlačení chuti k jídlu
HCA rovněž prokázala pozoruhodnou schopnost zvyšovat hladinu serotoninu v těle, který je klíčem k potlačení chuti k jídlu. Laicky řečeno, je serotonin neurotransmiter v mozku, který způsobuje, že se cítíte dobře. Zvýšením množství serotoninu v těle HCA může zlepšit náladu a potlačit emocionální potřebu jíst v období stresu.

GARCINIA cambogia, z které se HCA získává,je tropický druh ovoce, původem z Indonésie.
Vypadá to jako malá dýně a může mít zelenou až světle žlutou barvu.

Jakmile použijeme Kyselinu hydroxycitronovou, cítíme se nasyceni dříve a příjem potravin se snižuje. Kyselina hydroxycitronová neovlivňuje naše zažívání a schopnost vstřebání živin z potravy. Kyselina hydroxycitronová ovlivňuje použití kalorií naším organizmem. Svaly a játra ukládají kalorie z potravy, které nejsou okamžitě použity jako energie ve formě glykogenu (škrob). „Když se glykogen ukládá cítíme se nasyceni a přebývající karbohydrátové kalorie jsou přeměněny na tuky a cholesterol s pomocí ATP (citrase lyase) enzymu. Tento enzym je klíčovým metabolickým enzymem, zodpovědným v organismu za přeměnu karbohydrátů na tuky. Kyselina hydroxycitronová zvýší produkci glykogenů a sníží produkci tuků a cholesterolu přechodnou inhibicí ATP. Jako výsledek je zvýšení stimulace glukoreceptorů v játrech a zaslání informace do mozkového centra o nasycenosti. Proto snižuje chuť k jídlu a příjem potravin“.

(Anthony J. Cichoke : Vývoj ve výzkumu výživy: přírodní odpověď na snížení váhy“: Townsend dopis pro lékaře č. 133, 134 Srpen/Září 1994).

Někteří vědci si také myslí, že Kyselina hydroxycitronová „může také pomoci spálit již uložené tuky. V okamžiku, kdy organizmus vyrábí tuky, zanedbává současně jeho další nezbytně důležitou funkci – spalování tuků. Kyselina hydroxycitronová snižuje rychlost přeměn karbohydrátů na tuky a cholesterol, zatímco zvyšuje produkci glykogenů v játrech a tím potlačuje tvorbu tuků.“. (Anthony J. Cichoke, „Lose Holiday Pounds with HCA“. Health Foods Business, ročník 41, číslo 1, Leden 1995). Kyselina hydroxycitronová neovlivňuje nervový systém a nemá žádný z negativních vedlejších účinků (např. nespavost, vysoký krevní tlak, zrychlení srdeční činnosti), které jsou známy u jiných přípravků na snížení váhy.