Cholin a inositol nejsou vitamíny v pravém významu slova, i když patří mezi vitamíny skupiny B. Organismus je schopen syntetizovat cholin v játrech, ale jeho tvorba někdy nekryje požadavky těla, a proto je vhodné přidávat jej do potravy. Tělní buňky a střevní bakterie na druhé straně dokáží měnit glukózu na inositol. Cholin a inositol jsou účinné složky lecitinu.

Účinky cholinu:

– je důležitý pro nervovou a duševní činnost

– zlepšuje studijní výsledky, myšlení a celkové chování

– údajně působí proti vzniku stařeckých skvrn na kůži

– zlepšuje regeneraci jater a chrání je před škodlivými vlivy

– příznivě ovlivňuje metabolismus tuků při redukčních dietách

– snižuje hladinu tuku v játrech, působí proti tukové degeneraci jater

– aktivuje jaterní peroxisomy, čímž zlepšuje odbourávání alkoholu

– je nutný pro přenos nervových vzruchů na nervosvalové ploténce a tím zlepšuje silový i vytrvalostní výkon

– pomáhá snižovat cholesterol

Účinky inositolu:

– ukládá se v srdečním svalu, kde se použije jako zdroj energie, když je v krvi nedostatek glukózy (u vytrvalců, při zátěži nad 90 minut nebo při hladovění)

– tvoří asi čtvrtinu obsahu mitochondrií, ve kterých se spaluje tuk, tzn. při nedostatku inositolu v mitochondricích se podkožní tuk špatně spaluje a zároveň se zvyšuje hladina tuků v krvi a v játrech

– zlepšuje činnost ledvin aktivací ledvinových transamináz, které jsou zodpovědné za vychytávání aminokyselin-bílkovin z krve a tím se aminokyseliny nedostávají do moči

– inositol příznivě ovlivňuje stav kůže, vlasů a nehtů