Jód jeho název pochází z řečtiny a představuje fialovou barvu, která je pro jód typická. Z velké části se nachází ve štítné žláze jako součást jejích hormonů, tyroxinu a trijodtyroxin, které ovládají děje látkové přeměny. V této podobě působí na celý organismus. Urychluje proces metabolismu, zabraňuje ukládání cholesterolu v krvi, spaluje přebytečný tuk v těle, a řídí tak tempo získávání energie z potravy. Jeho účinky na nervovou soustavu, stejně tak jako i na kvalitu pokožky, vlasů a nehtů jsou blahodárné. Ovlivňuje rychlost absorpce kyslíku v tělesných buňkách, čímž se podílí na procesu uvolňování energie. Jód je vstřebáván ve střevech téměř stoprocentně, odtud se během dne dostává do štítné žlázy, a poté je vylučován převážně ledvinami.

Lidé trpící nedostatkem Jódu by se měli vyhýbat růžičkové kapustě, zelí, řepě, květáku, brokolici či tuřínu. Látky obsažené v této zelenině brání vstřebávání jódu ve štítné žláze. Snížená funkce štítné žlázy v důsledku nedostatku Jódu má za následek strumu, neboli vole (zvětšená štítná žláza), nárůst tělesné hmotnosti, opožděný růst, ochablost, zpomalení duševní funkce, únavu, sníženou imunitu vůči infekčních chorobám, nervozitu, podráždění a ochuzení organismu o energii. V horších případech může nedostatek Jódu v těle zvyšovat riziko rakoviny prsu nebo močového měchýře.

do obchodu