Vitamíny jsou jedním z velkých objevů dvacátého století av posledních třech desetiletích se nesčetné vitaminové preparáty používají v nejrůznějších oblastech – od zdravé výživy v každém věku až po kosmetické prostředky.

Odborníci doporučují denní hodnoty živin, které průměrný člověk získává ze stravy. V současnosti je kvalita naší stravy na vysoké úrovni. Onemocnění způsobené těžkým nedostatkem vitamínů, s jakými jsme se často setkávali v minulosti, se dnes vyskytují opravdu jen výjimečně. I drobné změny ve stravovacích návycích mohou podstatně zlepšit náš zdravotní stav. Mnohé potraviny jsou užitečným zdrojem některých živin, o nichž člověk mnohdy sám neví.

Vitamin A (z retinolu v živočišné potravě, z betakarotenu v rostlinné potravě)

Důležité zdroje: Retinol – játra, olejnaté ryby, vaječný žloutek, sýr, máslo. Betakaroten – mrkev, dýně, meruňky, cukrový meloun, zelená listová zelenina. Význam v organismu: Nezbytný pro růst a buněčný vývoj, zrak, imunitní funkce. Pomáhá udržovat zdravou kůži, sliznice dýchacích, trávicích a močových cest. Karoten se v organismu zpráva jako důležitý antioxidant. Příznaky nedostatku: Riziko infekce, dýchací potíže, šeroslepost, poškození zraku.

Vitamin C (kyselina askorbová)

Důležité zdroje: Ovoce, zelenina, zejména cit – Rusové plody, jahody, kiwi, paprika, černý rybíz a brambory.

Význam v organismu: Potřebný na tvorbu kolagenu (bílkoviny nezbytné pro zdravé zuby, kosti a kůži) a na funkci neurotransmiterů – např. noradrenalin a serotonin. Důležitý jako antioxidant v organismu, pomáhá při absorpci železa z potravy.

Příznaky nedostatku: Únava, nechutenství, bolesti kloubů, záněty dásní, snížená imunita. Závažný nedostatek může vyvolat duševní poruchy a vnitřní krvácení vedoucí k chudokrevnosti.

Vitamin B1 (thiamin)

Důležité zdroje: Vepřové maso, játra, ledviny, obiloviny, chléb, brambory, ořechy a luštěniny.

Význam v organismu: Nezbytný na získávání energie ze sacharidů, tuků a alkoholu. Brání v těle tvorbě toxických látek, které mohou poškozovat srdce a nervový systém.

Příznaky nedostatku: Ztráta chuti k jídlu, otoky končetin, ztráta vnímání, nervové poruchy, svalová slabost a zvětšení srdce.

Vitamin B2 (riboflavin)

Důležité zdroje: Mléko, jogurt, vejce, maso, drůbež, ryby a obohacené obiloviny.

Význam v organismu: Pomáhá uvolňovat energii z potravy a je nezbytný pro funkci vitamínu B6 a niacinu.

Příznaky nedostatku: Suché a popraskané rty, oči podlité krví, dermatitida a mírná chudokrevnost.

Vitamin B6 (pyridoxin)

Důležité zdroje: Libové maso, drůbež, ryby, vejce, celozrnný chléb, obiloviny, ořechy, banány, droždí a sója.

Význam v organismu: Pomáhá uvolňovat energii z bílkovin, je důležitý pro imunitní funkce organismu, nervový systém a tvorbu červených krvinek.

Příznaky nedostatku: U dospělých je nedostatek vzácný, může k němu dojít pod vlivem protituberkulózní a protiplísňových léků, nedostatek způsobuje deprese, zmatenost a chudokrevnost.

Vitamin B3 (niacin – kyselina nikotinová)

Důležité zdroje: Každá zelenina a maso, zejména játra, sušené ovoce a ořechy.

Význam v organismu: Nezbytný na tvorbu energie v buňkách a na tvorbu neurotransmiterů, pomáhá udržovat zdravou kůži a dobré fungování trávicího systému.

Příznaky nedostatku: Únava, deprese, pigmentovaná kožní vyrážka (zejména po slunění), dermatitida, průjmy av pokročilých případech demence.

Kyselina pantotenová

Důležité zdroje: Každá zelenina a maso, zejména játra, sušené ovoce a ořechy.

Význam v organismu: Pomáhá uvolňovat energii z potravy, nezbytná pro syntézu cholesterolu, tuku a červených krvinek.

Příznaky nedostatku: Jsou extrémně vzácné, ale mohou vést ke snížení citlivosti a pálení prstů na nohou.

Vitamín B7

Důležité zdroje: Nachází se v každé potravě, zejména v játrech, arašídovém másle, ve vaječném žloutku.

Význam v organismu: Potřebný na uvolňování energie z potravy, důležitý pro syntézu tuku a cholesterolu.

Příznaky nedostatku: Při normální stravě není jeho nedostatek znám, ale může být vyvolán pravidelným požíváním syrového vaječného bílku. K příznakům patří vypadávání vlasů a dermatitida.

Kyselina listová (folát)

Důležité zdroje: Játra, zelená listová zelenina, růžičková kapusta, brokolice, luštěniny, pšeničné klíčky, obiloviny a chléb.

Příznaky nedostatku: Chudokrevnost, poškození střev, které vedou k poruše vstřebávání živin.

Vitamin B12 (kyanokobalamin)

Důležité zdroje: Maso, drůbež, ryby, vejce, mléčné výrobky a některé druhy obohacených obilovin.

Význam v organismu: Životně důležitý pro tvorbu DNA, RNA a myelinu, nezbytný pro buněčné dělení a transport kyseliny listové a jejích derivátů do buněk.

Příznaky nedostatku: Degenerativní změny nervového systému, únava, chudokrevnost a „mravenčení“ v končetinách.

Vitamin D (kalciferol)

Důležité zdroje: Rybí tuk a játra, umělý tuk, vejce, tuňák, losos a sardinky.

Význam v organismu: Nenahraditelný na vstřebávání vápníku a fosforu, na tvorbu kostí a zubů.

Příznaky nedostatku: Svalové napětí a slabost. Měknutí kostí způsobující bolesti a zlomeniny, u dětí vede k deformacím kostry (rachitis).

Vitamin E (tokoferol)

Důležité zdroje: Rostlinné oleje, pšeničné klíčky, ořechy, semínka a umělý tuk.

Význam v organismu: Pomáhá zabraňovat oxidaci polynenasycených mastných kyselin volnými radikály v buněčných membránách a tkáních.

Příznaky nedostatku: Pouze u lidí s neschopností vstřebávat tuk a nedonošených dětí, chudokrevnost a nervové poškození.

Vitamin K (fylochinon, menachinon)

Důležité zdroje: Zelená listová zelenina, zejména bílé zelí, brokolice a růžičková kapusta.

Význam v organismu: Je životně důležitý při tvorbě některých bílkovin, nezbytný pro normální srážlivost krve.

Příznaky nedostatku: V extrémních případech nedostatku je redukován protrombin (činitel srážlivosti), a tím vzniká porucha srážlivosti krve.